Halsbränna

Sura uppstötningar ger halsbränna

Halsbränna orksakas av sura uppstötningar

Halsbränna

Halsbränna ger dig en smärta i övre delen av magen. Den karakteristiska sura uppstötningen som bränner till i halsen är lätt att känna igen, men halsbränna kan även förekomma med andra symptom, som ont i bröstet, hosta, smärta i den övre delen av magen, svullen och öm hals, överdrivet rapande, andningsproblem, dålig andedräkt, halsont och öronvärk. Den grundliga orsaken till halsbränna är att magens syra kommer upp och irriterar slemhinnorna i halsen som sedan orsakar en sveda, därav namnet halsbränna. Ibland kan du även känna sura uppstötningar i munnen.

Halsbränna är vanligt, men oftast är besvären lindriga och tillfälliga. Gravida kvinnor och överviktiga personer kan lättare få besvär. Om man går för länge med halsbränna kan man utveckla en sjukdom som heter Esofagit, vilket uppkommer när det blir en inflammation i matstrupens slemhinna. Utöver halsbrännan kan man även få smärta som varar länge och svårigheter med att svälja maten.

Graviditet och halsbränna

Det är ganska vanligt med halsbränna vid graviditet och det är inget du behöver oroa sig för. Graviditetshormonerna gör att livmoderväggen blir slappare och lättare att tänja ut. Magsäcken och den övre magmunnen påverkas på samma sätt. Magsyra kan då tränga upp i matstrupen och orsaka halsbränna. När livmodern växer trycker den också mot magsäcken. Tala med din barnmorska om du lider mycket av detta.

Behandla halsbränna

Det finns flera receptfria läkemedel mot halsbränna. En del mediciner neutraliserar magsyran så att den blir mindre sur. Andra bildar ett slags skum som lägger sig som ett lock överst i magsäcken, och gör det svårare för magsaften att komma upp i matstrupen. Det finns även läkemedel som minskar mängden magsyra.

Beroende på hur ofta du får besvär och hur långvariga de är, kan du fråga på ett apotek om vilket medel som passar bäst.

Lindra symptomen

  • Undvik större måltider och mycket dryck, särskilt kvällen.
  • Ät på regelbundna tider.
  • Undvik sådant som du märker irriterar, till exempel stark mat.
  • Mjölk, yoghurt och filmjölk neutraliserar magsyran.
  • Undvik läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra.
  • Sluta röka och var försiktig med alkohol.
  • Om du är överviktig, gå ner i vikt. Övervikt är en känd riskfaktor för halsbränna.
  • Egenvårdsprodukter kan även hjälpa. Kiselgel (Silicol) kan absorbera vätska och säljs som medicinteknisk produkt mot olika magbesvär, bland annat halsbränna och sura uppstötningar.

Bör jag kontakta läkare?

Har du inte blivit bättre två till tre veckor efter att du behandlat dig själv, bör du uppsöka vårdcentralen. Det gäller också om du har svårt att svälja, ofrivilligt börjar gå ner i vikt eller om du har långdragna eller ofta återkommande besvär med halsbränna. Uppsök vården genast om du har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet, om du kräks blod eller om avföringen är svart eller innehåller blod.